Hindili 'Gumbo'
Türk damak tadına uyarlanmış bir 'soul food'.

Gumbo aslında Louisiana eyaletinde biline gelmiş bir sulu yemektir, kökenlerinin Afrika’ya dayandığı düşünülür ve günümüzde ‘soul food’ kültürünün bir parçasıdır. Normalde bol baharatla yapılan bu yemeğin içerisinde yemeğe kıvamını vermesi için bamya kullanılır. Deniz ürününden ete çok farklı içeriklerle yapılabilir. Ben ‘An American Cook in Turkey’ kitabından esinlenerek sizlere çok daha hafif ve sade, aynı zamanda da Türk mutfağıyla paralel lezzetler içeren bir uyarlama hazırladım. Domatesli bu ferah yemek tam ilkbahar-yaz sofralarına göre. Hindi yerine tavuk kullanabilir, vejeteryan bir versiyon için sadece nohutla yapabilirsiniz.
Zeytinyağı
400 g tavuk veya hindi eti, küp doğranmış
1 büyük soğan, yemeklik doğranmış
450–500 g ayıklanmış bamya (taze veya dondurulmuş)
1 su bardağı doğranmış domates
2 yemek kaşığı elma sirkesi (isteğe göre ayarlanabilir)
2 su bardağı haşlanmış nohut
Kaynar su (malzemelerin üzerini örtecek kadar)
2 adet defne yaprağı
Tuz, toz şeker (tat ayarı için)
Servis için: Haşlanmış yasemin pirinci
Büyük bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Tavuk veya hindi etini ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurun. Pişince bir tabağa alın.
Tencereye biraz daha zeytinyağı ekleyip soğanı, bir tutam tuz ve şeker ile birlikte altın rengi olana kadar kavurun.
Bamyaları ekleyip birkaç dakika soteleyin, ardından domatesleri katın.
Sirke, nohut, defne yaprağı ve üzerini örtecek kadar kaynar su ekleyin. Kapağını kapatıp orta kısık ateşte bamyalar yumuşayana kadar pişirin.
Bamyalar pişince tavukları geri ekleyin, 5 dakika daha pişirin.
Tadına bakıp tuz, şeker ve ekşilik ayarını yapın.
5 dakika dinlendirin.
Yasemin pilavı eşliğinde servis edin.
Afiyet olsun!
