top of page

Kolaylaştırılmış Alinazik

Ön hazırlık yaptın mı derdi kalmayan leziz bir yaz yemeği arıyorsan: Alinazik

Ön hazırlık yaptın mı derdi kalmayan leziz bir yaz yemeği arıyorsan:  Alinazik

Patlıcanları airfryer ya da fırında pişiriyoruz, işimizi bu kolaylaştırıyor. Evet köz tadı eksik oluyor ama hem başında beklemek gerekmiyor hem de sonra ocak temizlemiyoruz :)

Et yerine kıyma kullanarak da gereken ustalık seviyesini azaltıyoruz.

Ben genelde patlıcanları hafta sonu hazır ediyorum, hafta içi ne yesek derdini kurtarmak üzere kullanıyorum.

5 orta boy patlıcan

Tuz


Tava yoğurdu

Süzme yoğurt (isteğe bağlı)

Tahin (isteğe bağlı)

Süt


2 soğan, çeyrek ay şeklinde doğranmış

Şeker

500 gr kıyma

6-8 tane yeşil kıl biber, 1 cm'lik parçalara bölünmüş

Bir parça tereyağ

1 yk domates salçası

1 çay k biber salçası

Bir tutam kimyon (isteğe bağlı)

Bir tutam toz kırmızı biber (isteğe bağlı)

2 yudum elma sirkesi

Kaynar su


Patlıcan yatağı için:

  • Patlıcanları yıkayıp kurulayın. 

  • Gövdelerinin her yanına çatalla delikler açın. 

  • 220 derece fırında ya da 200 derece airfryerda patlıcanlar yumuşayana kadar pişirin, yarı yolda patlıcanları çevirin.

  • ~(Fırında 45-55 dakika airfryerda 20-25 dakika sürüyor. Fırında yapıyorsam son 10 dakika ızgarayı açıp iyice közlüyorum)

  • Patlıcanları kapaklı bir kaba alıp bir süre soğumaya bırakın, bu kolay soyulmalarını sağlayacak

  • Patlıcanları soyun, hafif tuzlayın ve doğrayın. Soğumaya bırakın.

  • ~ Bu aşamayı önceki günden yapıp patlıcanları böyle ya da yoğurtlayıp buzdolabına kaldırabilirsiniz

  •  Bir kasede süzme ve tava yoğurt çırpın (sadece tava da olur). İçerisine birkaç yudum tahin (isteğe bağlı) ve tuz ekleyin. Kıvamı çok yoğun olursa sütle seyreltin. İsterseniz sarımsak rendesi de katabilirsiniz.

  • Soğuyan patlıcanları bu karışıma katın


Üstü için:

  • Soğanları zeytinyağında az tuz ve şekerle şeffaflaşana kadar kavurun.

  • Kıymayı ilave edip iyice kavrulana dek pişirmeye devam edin.

  • Biberleri ekleyin

  • Biberler renk alınca tereyağ, domates salçası, biber salçası, kimyon ve toz biberi ilave edin.

  • Salçayı harca yedirince önce 2 yudum elma sirkesi o buharlaşınca da biraz kaynar su ile karışımı gevşetin.

  • Birkaç dakika daha pişirip ocaktan alın.


Servis etmek için:

  • Patlıcan karışımını buzdolabına kaldırdıysanız servis öncesi 20 dk oda sıcaklığında bekletin.

  • Tabaklara bölüştürüp üzerine sıcak kıyma karışımından dökün.

  • Kıyma tavasında biriken yağı yemeğin üzerine gezdirin. Elbette dilerseniz fazladan tereyağ eritip onu gezdirebilirsiniz

  • Afiyet olsun!

  • Instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn

© 2025 by FoodStalker Dodo. Powered and secured by Wix

bottom of page