Kolaylaştırılmış Alinazik
Ön hazırlık yaptın mı derdi kalmayan leziz bir yaz yemeği arıyorsan: Alinazik

Patlıcanları airfryer ya da fırında pişiriyoruz, işimizi bu kolaylaştırıyor. Evet köz tadı eksik oluyor ama hem başında beklemek gerekmiyor hem de sonra ocak temizlemiyoruz :)
Et yerine kıyma kullanarak da gereken ustalık seviyesini azaltıyoruz.
Ben genelde patlıcanları hafta sonu hazır ediyorum, hafta içi ne yesek derdini kurtarmak üzere kullanıyorum.
5 orta boy patlıcan
Tuz
Tava yoğurdu
Süzme yoğurt (isteğe bağlı)
Tahin (isteğe bağlı)
Süt
2 soğan, çeyrek ay şeklinde doğranmış
Şeker
500 gr kıyma
6-8 tane yeşil kıl biber, 1 cm'lik parçalara bölünmüş
Bir parça tereyağ
1 yk domates salçası
1 çay k biber salçası
Bir tutam kimyon (isteğe bağlı)
Bir tutam toz kırmızı biber (isteğe bağlı)
2 yudum elma sirkesi
Kaynar su
Patlıcan yatağı için:
Patlıcanları yıkayıp kurulayın.
Gövdelerinin her yanına çatalla delikler açın.
220 derece fırında ya da 200 derece airfryerda patlıcanlar yumuşayana kadar pişirin, yarı yolda patlıcanları çevirin.
~(Fırında 45-55 dakika airfryerda 20-25 dakika sürüyor. Fırında yapıyorsam son 10 dakika ızgarayı açıp iyice közlüyorum)
Patlıcanları kapaklı bir kaba alıp bir süre soğumaya bırakın, bu kolay soyulmalarını sağlayacak
Patlıcanları soyun, hafif tuzlayın ve doğrayın. Soğumaya bırakın.
~ Bu aşamayı önceki günden yapıp patlıcanları böyle ya da yoğurtlayıp buzdolabına kaldırabilirsiniz
Bir kasede süzme ve tava yoğurt çırpın (sadece tava da olur). İçerisine birkaç yudum tahin (isteğe bağlı) ve tuz ekleyin. Kıvamı çok yoğun olursa sütle seyreltin. İsterseniz sarımsak rendesi de katabilirsiniz.
Soğuyan patlıcanları bu karışıma katın
Üstü için:
Soğanları zeytinyağında az tuz ve şekerle şeffaflaşana kadar kavurun.
Kıymayı ilave edip iyice kavrulana dek pişirmeye devam edin.
Biberleri ekleyin
Biberler renk alınca tereyağ, domates salçası, biber salçası, kimyon ve toz biberi ilave edin.
Salçayı harca yedirince önce 2 yudum elma sirkesi o buharlaşınca da biraz kaynar su ile karışımı gevşetin.
Birkaç dakika daha pişirip ocaktan alın.
Servis etmek için:
Patlıcan karışımını buzdolabına kaldırdıysanız servis öncesi 20 dk oda sıcaklığında bekletin.
Tabaklara bölüştürüp üzerine sıcak kıyma karışımından dökün.
Kıyma tavasında biriken yağı yemeğin üzerine gezdirin. Elbette dilerseniz fazladan tereyağ eritip onu gezdirebilirsiniz
Afiyet olsun!
