Meatloaf
Bir çeşit tepsi köftesi

Kek kalıbına doldurup fırına atılan, üzerindeki sosuyla yiyenleri hayran bırakan kolay bir köfte tarifi. Tam bir comfort food kendileri :) Yanına fırın patatesle servis edip patatesleri, köftenin suyuna bana bana yemek de enfes oluyor.
Köfte için:
800 g dana kıyma
¾ su bardağı galeta unu
¾ su bardağı süt
2 yumurta
1 demet maydanoz, ince kıyılmış
2-3 adet orta boy soğan (kıyılmış veya rendelenmiş)
3 çay kaşığı tuz
Taze çekilmiş karabiber
Zeytinyağı (soğanı kavurmak için)
1 tutam toz şeker (soğanı karamelize etmek için)
Sos için:
3-4 tepeleme yemek kaşığı (yaklaşık 1 su bardağına yakın) domates salçası
3 yemek kaşığı elma sirkesi
Kaynar su (kıvam ayarlamak için)
1 tatlı kaşığı tatlı hardal
Tuz
Toz şeker
1 tutam yenibahar
1 yemek kaşığı Worcestershire sos
Soğanları zeytinyağı, tuz ve bir tutam şekerle önce yüksek, sonra kısık ateşte altın rengi ve hafif karamelize olana kadar kavurun.
Bir kaseye alıp soğumaya bırakın.Sosu yapın: Soğanı kavurduğunuz tencereye salçayı alın, zeytinyağında hafifçe pişirin.
Kokusu çıkınca sirkeyi ekleyip karıştırın.
Kaynar suyla akışkan ama yoğun kıvamlı hale getirin.
Hardal, tuz, şeker, yenibahar ve Worcestershire sos ekleyip birkaç dakika kaynatın.
Tadını kontrol edin; ketçap benzeri tatlı-ekşi dengesi için gerekirse malzemeleri ayarlayın.Köfte harcını hazırlayın:
Galeta ununu sütle karıştırıp birkaç dakika bekletin.
Kıymayı ekleyin, yumurta, maydanoz, soğuyan soğanlar, tuz ve karabiberi ilave edin.
İyice yoğurun (mikser de kullanabilirsiniz).Şekil verip pişirin:
Yağlı kağıt serili ince uzun bir fırın kabına harcı yerleştirin ve bastırarak sıkıştırın.
Üzerine sosu dökün.
190°C fırında, yaklaşık 1 saat veya iç sıcaklığı 75°C olana kadar pişirin.
İsterseniz 30. dakikada yanında servis etmek üzere fırına patates verebilirisniz.Servis:
Fırından çıkan köfteyi birkaç dakika dinlendirin, dilimleyin.
Pişerken saldığı suyunu dilimlerin üzerine gezdirin.Afiyet olsun!
