Tavuklu Eylül Yahnisi
Yazdan sonbahara geçerken yapmalık hem ferah hem iç ısıtan bir sulu yemek

Tavuk, havuç, bezelye ve mantar ile ruhu besleyen bir ev yemeği. Hem yaz hem sonbahar sebzelerinin tezgahlarda olduğu hafif serin Eylül ayı için ideal. Dilediğiniz eşlikçi ile servis etmeye uygun ama ben özellikle tereyağlı siyez bulguruyla denemenizi öneririm. Birbirine yakışan bir sadelikleri var.
700 gr bezelye, haşlanmış
2 havuç, çeyrek daireler halinde dilimlenmiş
1 büyük soğan, çeyrek halkalar şeklinde dilimlenmiş
400 gr kestane mantarı, temizlenmiş, dörde bölünmüş
Zeytinyağı
Tuz
500 gr tavuk bonfile, küp küp doğranmış
4 yk tereyağ
2-3 yk un
500 ml tavuk suyu
Servis için: Tereyağlı siyez bulguru
Bezelyeleri haşlayarak başlayın. Ben siyez bulgurunu pişirirken üzerine delikli kat çıkıp buharda pişirdim. Dilerseniz hazır haşlanmış bezelye de kullanabilirsiniz.
Havuç, soğan ve mantarları bir fırın tepsisine yayın.
Zeytinyağı ve tuzla harmanlayıp 200 derece fırında sebzeler altın rengi bir ışıltı alana dek pişirin. (40-50 dk)
Bu sırada yayvan çelik bir tencerede tavukları zeytinyağı ve tuzla kavurun.
Tamamen pişen tavukları ayrı bir kaseye aktarın.
Aynı tencerede tereyağını eritip unu ekleyin ve unun rengi dönüp kokusunu çıkana kadar kavurun.
Altını kapatıp azar azar tavuk suyu ekleyin. Tavuk suyunun tamamını koyup pürüzsüz bir karışım elde edene dek devam edin.
Tavukları ve sebzeleri tencereye dökün ve orta ateşte karıştırarak kaynama noktasına getirin.
Tadına bakarak tuz ayarı yapın.
Altını kapatıp demlenmeye bırakın.
Siyez bulguru veya dilediğiniz eşlikçi ile servis edin. Afiyet olsun!
