top of page

Karamelize Soğanlı Patates Salatası

Bildiğiniz bütün patates salatalarını unutun, hafif körili sosu, nefis karamelize soğanları, katman katman dokuları, can alıcı renkleriyle bu patates salatası bambaşka.

karamelizesoganlipatatessalatasi

Bu patates salatasını kim denediyse tarifini istedi. Ben çiğ soğan yiyemiyorum aslında fikir buradan çıktı ama sonuç çok başka oldu. Katman katman derin bir lezzete ve müthiş bir dokuya sahip bu patates salatası en sevdiğiniz tariflerden olacak.

2 ila 2.5 kilo patates (çeşitli)

3-4 adet mor ve normal soğan

1 yk toz şeker 

1  yk elma sirkesi

1/2 çay bardağı (25 ml) zeytinyağı

Tuz


1 küçük kavanoz (370 gr) kornişon turşu

1/2 demet maydanoz


Sosu için:

1/2 sb yoğurt

1/2 sb mayonez (ben light kullandım)

1 silme tk hardal (olabildiğince yumuşak lezzete bir hardal kullanın, tadı baskın gelmesin. Hardalınız kuvvetliyse daha az kullanın)

1 tepeleme çay k köri (Bağdat marka sarı köri karışımı)

1 tepeleme çay k sumak

Tuz

1/2 limonun suyu (yaklaşık 25 ml -> 1/2 çay b)

40 ml zeytin yağı (1 çay bardağından biraz az)

2 çay k balzamik sirke

1/2 tk bal

Tuz

  • Patatesleri yıkayın, bol tuzlu kaynar suya koyup haşlayın ve süzüp tamamen soğumaya bırakın. (Farklı patates çeşitlerini karıştırın, ben taze mini patates ve normal patates kullandım. Bulabilince kırmızı patates eklemeyi de çok seviyorum. Bütün patatesleri iyice yıkadım, mini patatesleri bütün, diğerlerini onlarla aynı boyda olacak şekilde keserek haşladım)

  • Soğanları yarım ay şeklinde doğrayın. 

  • Geniş bir sos tenceresini ısıtın ve içerisine 1/2 çay bardağı (25 ml) zeytin yağı dökün. 

  • Soğanları ve beraberinde 2-3 çay k tuz, 1 yk toz şeker, 1  yk elma sirkesini tencereye alın. 

  • Orta ateşte karıştırarak pişirmeye başlayın. 

  • Soğanlar suyunu salınca yüksek ateşe geçin. 

  • Bütün suyunu çekince de kısık ateşte karıştırarak soğanlar yumuşayıp karamelize olana kadar pişirin. 

  • Soğumaya bırakın.


  • Soğuyan patateslerin bir kısmını soyun, bir kısmını kabuklu bırakın ve hepsini orta irilikte doğrayıp büyük bir kaba alın. Hafifçe yağlayıp spatula ile patatesleri ezmeden karıştırın.


  • Kornişon turşuları dilimleyin. 

  • Maydanozu olabildiğince ince kıyın.


  • Sos için:

  • Yoğurt, mayonez, hardal, köri, sumak, bir tutam tuzu çırpın.

  • Ayrı bir kasede 1/2 limonun suyunu, 40 ml zeytin yağı, bir tutam tuz ve 2 çay k balzamik sirkeyi yoğun bir kıvam alana kadar çırpın.

  • Yoğurtlu sosu sürekli karıştırarak limonlu sosu yavaşça içine katın. 

  • Son olarak 1/2 tk bal ekleyip sosu iyice çırpın. 

  • Tadına bakıp damak tadınıza göre ekşi, tatlı, tuzlu ayarı yapın.


  • Hazırladığınız bütün malzemeleri karıştırın ve salatayı soğutun. 

  • Servis edeceğiniz zaman hepsini tek seferde sofraya çıkarmayın ki ısınmasın :) Afiyet olsun!

  • Instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn

© 2025 by FoodStalker Dodo. Powered and secured by Wix

bottom of page