Acı Biberli Trüf
Trüfler, çıtır çıtır dış katman ve pürüzsüz, akışkan iç dolgularıyla her zaman haz dolu; ama bu trüfün bir de sürprizi var. İçinizi ısıtacak gurme bir tarif.

Bu tarifi 10 yıldır yapıyorum. Ne zaman yapsam herkesi çok etkiliyor. Katman katman: önce kakaonun ipeksi dokusu, sonra çikolatanın çıtırtısı, hemen ardından her çikolata düşkününü mest edecek bir iç dolgu ve uttuktan sonra hoş bir yanma. Bir parça tarçın çubuğu kullanarak Meksika usulü sıcak çikolata tadında trüfler de yapabilirsiniz.
125 ml (1/2 c + 1 tsp) krema
1 adet taze chilli (şili) biber
Bir tutam acı pul biber
200 gr + 120 gr %60 bitter çikolata, doğranmış
25 gr sütlü çikolata, doğranmış
İki tutam tuz
Kakao
Kremayı küçük bir sos tenceresi veya orta boy bir cezveye alın.
Eldiven giyerek chilli (şili) biberinin 🌶 tepe kısmını ayırın. Gövdesi boyunca ikiye bölüp çekirdekleriyle beraber kremanın içine koyun.
Kremaya bir çay kaşığının ucuyla bir tutam acı pul biber ekleyin (burada ne kadar ekleyeceğiniz damak zevkinize ve kullandığınız bibere bağlı. Az ile başlayıp her denemede biraz artırmak en güvenli seçenek).
Kremayı kısık ateşte arada bir karıştırarak kenarlarından kabarcıklar çıkmaya başlayana kadar ısıtın. Altını kapatıp 5 dakika dinlendirin.
200 gr bitter ve 25 gr sütlü doğranmış çikolatayı ısıya dayanıklı cam bir kaseye alın.
Biberi çıkartın.
Kremayı süzgeçten geçirerek çikolataların üzerine dökün.
3 dakika bekleyip karıştırın.
Kremanın ısısı çikolataları eritmeye yetmezse 600 W mikrodalgada 15 saniyelik seferler halinde çevirin, her seferinde karıştırıp kontrol edin. Isıtmayı bıraktığınızda karışım parlak ve akışkan olmalı ama içerisinde hala çikolata parçaları da kalmalı. Eğer matlaşıp ufalanırsa yanmış demektir; yanma aşamasına ne zaman geçtiği ise maalesef deneyimle öğreniliyor :)
Karışımın içerisine bir iki tutam tuz öğütün.
Bir çırpıcı ile bütün çikolatalar eriyip karışım homojen olana dek karıştırın.
Soğumaya bırakıp 10 dakika sonra buzdolabına kaldırın.
Birkaç saat sonra buzdolabından çıkarıp iki kaşık yardımıyla minik porsiyonlara bölün.
Bunları hızlı hızlı avuç içinizde yuvarlayarak topçuklar elde edin.
Boyutlarına bağlı olarak 20-30 adet çıkacaktır.
Bu aşamada elleriniz ne kadar serin olursa o kadar iyi. Yine de çikolataya bulanacaklar.
Topları yağlı kağıt serili bir tepsiye dizip tekrar buzdolabına alın. 1 saat sonra kaplamak üzere çıkarın.
1 saat dolmaya yakın 120 gr bitter çikolatayı eritin. Ben mikrodalgada eritiyorum, bain marrie de yapabilirsiniz. (Hakimseniz çikolatayı temperleyebilirsiniz; yani 55 dereceye kadar ısıtıp 33 dereceye kadar soğutun. Bu yöntem parlaklığını korumasını sağlıyor ama trüfleri kakao ile kaplayacağımız için önemli değil)
Trüf toplarını iki çatal yardımıyla erimiş çikolataya bandırıp çıkartın ve süzdürerek yine yağlı kağıt serili bir tepsiye alın. 2-3 trüf kapladıktan sonra çikolatalar donmadan üzerlerine süzgeçle eleyerek kakao serpin.
Bütün trüfler kaplanana kadar devam edin.
Trüfleri 1 saat buzdolabında bekletip bir saklama kabına aktarın. Buzdolabında saklayın, oda sıcaklığında tüketin.
Afiyet olsun!
