Fırında Falafel
Kızartmadan fırında pişen bu falafelleri yapmak çok kolay. Doğru kıvamı tutturmanın ise bir sırrı var.

Bu en kurtarıcı tariflerimden. Yaptığım zaman bolca hazırlayıp şekil verdikten sonra donduruyorum. Yemeğe sıkışınca fırına verip 20 dakikada yemeği hazır ediyorum. Çok besleyici, doyurucu ve leziz bir yemek. Doğru kıvamda falafel yapmanın sırrı ise şu: ıslatılmış ama pişmemiş nohut kullanmak.
36-40 falafel için:
440 g nohut (7 saat suda bekletilmiş)
1 orta boy soğan
½ demet maydanoz
1 ince demet taze kişniş
Birkaç yaprak taze nane
2-3 çay kaşığı kimyon
2-3 çay kaşığı karbonat
1 tutam dövülmüş tane kişniş
3 çay kaşığı tuz
½ – 1 adet lime (suyu)
1 adet lime kabuğu rendesi
Zeytinyağı
5-6 yemek kaşığı un
Sos için:
3/4 sb tava yoğurt
Biraz süt (kıvam açmak için)
5-6 yk tahin
Bal
Lime suyu
Tuz
Servis için:
Pancar turşusu (isteğe bağlı ama çok tavsiye ediyorum)
Maydanoz, kişniş
Lavaş (ya da dilediğiniz dürmelik, sarmalık, banmalık hamur işi)
Lime
Servis edeceğiniz içeriği gönlünüzce şenlendirebilirsiniz. Köz biber, köz patlıcan, turşu, yeşillikler, soslar...
Islatılmış nohut, soğan, maydanoz, kişniş, nane, baharatlar, tuz, lime suyu ve kabuğunu, zeytinyağı ve unu robottan geçirin. (Gerekirse ikiye bölerek yapın.)
Her şeyin iyice birbirine karıştığı, hala hafif kalın dokulu ama şekil verebileceğiniz bir kıvam hedefleyin. Çok ıslaksa un, çok kuruysa zeytinyağı ekleyin.
Dilerseniz hafifçe dilinizi değdirerek aroma kontrolü yapın ve gerekiyorsa tuz, baharat, lime eklemesi yapın.
Karışımı buzdolabında 30 dakika dinlendirin (acelem varsa bu adımı atlıyorum).
Elinizle ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yapın ve bastırarak yuvarlak falafel köfteleri yapın. Top top değil yassı olması daha kolay pişmesini sağlıyor.
Dilerseniz bu aşamada falafelleri sonra kullanmak üzere dondurabilirsiniz.
Fırın kağıdı serili fırın tepsisini yağlayın, falafelleri dizin, üzerlerine de zeytinyağı sürün.
210°C fırında, altı kızarınca çevirerek 20-30 dakika pişirin. İhtiyacı olursa tekrar tekrar yağlayabilirsiniz.
İki tarafı da kızarınca fırından çıkarın.
Falafeller pişerken servis malzemelerini hazırlayın.
Sos için: Yoğurdu pürüzsüz olana kadar çırpın. Tahin ekleyip karıştırın, kıvamı yoğunlaşacak. Tercih ettiğiniz kıvama gelene kadar sütle kıvamını açın. Damak tadınıza hitap edecek bir sos olana dek azar azar lime suyu, tuz ve bal ekleyip karıştırın ve tadın. Kadifemsi dokusuyla nefis bir sos. Artanını, bu tarifte olduğu gibi, kahvaltıda ekmek üstü yapabilirsiniz.
Falafelleri sos, pancar turşusu, lavaş/pitta ekmeği ve dilediğiniz malzemelerle ile servis edin. Kişi başı 5-6 falafel oldukça doyuruc oluyor.
Hazır lavaş kullanabilir ya da bu tarifle kendi pitta ekmeğinizi yapabilirsiniz.
